Toof Pet in MooiBoxtel

Twee mama’s of zelf ook een rol spelen in een verhaal? Het kan in Toof Pet de Toverpet

Boxtelaar Jetse Offers schrijft volledig aanpasbaar kinderboek

Boxtel – Het moet de droom zijn van veel kinderen: de hoofdrol spelen in je eigen boek. Dankzij het programmeer- en schrijfwerk van Boxtelaar Jetse Offers is het sinds kort mogelijk. In het boek Toof Pet de Toverpet kunnen maar liefst 157 variabelen aangepast worden om het avontuur van de hoofdpersoon zo persoonlijk mogelijk te maken.

Het idee om een boek te schrijven ontstond aan het begin van de coronacrisis. De 69-jarige Offers gaf als pensionado voorheen trainingen voor het bedrijfsleven, maar die kwamen stil te liggen. “En ik ben niet iemand die houdt van stilzitten”, aldus de schrijver. “En ik hou to-taal niet van lezen”, voegt hij daar aan toe.

Waar Offers wel van houdt is schrijven. Hij wijst op een aardige lijst boeken die hij aanbiedt via zijn website. Die zijn gericht op de zakelijke markt. Maar een kinderboek, dat had de Boxtelaar nog nooit geschreven. “Het ging me eigenlijk makkelijk af”, blikt hij terug op het schrijfproces van het 114 pagina’s tellende boek met korte verhalen waarin een toverpet centraal staat. Iedereen die de pet opzet kan veranderen in een dier naar keuze.

De eerste versie van Toof Pet de Toverpet schreef ik voor mijn kleinkinderen Tijn en Imke met het doel een herinnering na te laten aan hun jeugd met opa en oma.  “Ik dacht: wat zou het leuk zijn als ik de namen vervang door variabelen zodat mensen aan de hand van een aanvraagformulier zelf de namen kunnen invullen.  Er zijn vast meer opa’s en oma’s die dat ook leuk zouden vinden.”

Programmeren
En daar kwam een andere hobby van Offers om de hoek kijken: programmeren. Want in zijn werkzame leven was hij ruim 10 jaar softwareontwikkelaar en 20 jaar actief in een commerciële functie bij een grote IT-organisatie. En zo ging Offers aan het werk. In het aanvraagformulier op zijn website is het mogelijk verschillende zaken, zoals namen van de gever en ontvanger en de reden waarom het boek cadeau gedaan wordt, in te vullen. Aan de hand daarvan wordt een voor de ontvanger uniek boek gegenereerd.

Inmiddels werd een proefdruk van Toof Pet door juffrouw Jacqueline van de Hobbendonken voorgelezen in groep 1.  Offers: “Alleen het woord “Toverpet’  boeide in die mate, dat 4 en 5 jarigen een half uur volop de aandacht en concentratie wisten te behouden. En natuurlijk wilden zij allemaal wel zo’n pet.”

De hoofdpersoon gaat in enkele verhalen op bezoek bij anderen. De gever van het boek bepaalt bij wie het kind op bezoek gaat. In een ander verhaal gaat het kind mee vissen, wellicht ook weer met de gever, en mag een ander kind ook mee. Weer in een ander verhaal mag een ander (te kiezen) kind de pet een keertje op en een avontuur met Toof beleven.

Er is van alles mogelijk, aldus de schrijver annex programmeur. Zo kan de hoofdpersoon ook twee mama’s of papa’s hebben. Het idee daarvoor ontstond ook dicht bij huis: in de klas van zijn kleinzoon zit een kind dat twee moeders heeft. Dus programmeerde Offers die mogelijkheid óók in.

Heel Boxtel met een toverpet
De commerciële achtergrond van Offers maakte dat hij op zoek ging naar een nieuwe uitdaging: heel Boxtel voor een schappelijk prijsje een échte Toof Pet te laten kopen. Dat kan tegen een bescheiden prijsje van nog geen drie euro bij de Jumbo, Albert Heijn en Plus in Boxtel.

Aan inspiratie heeft de auteur geen enkel gebrek. Sterker nog: het tweede boek is al in zijn gedachten. “Ik heb nu het programma”, lacht Offers. “In dat volgende deel gaat ‘ie op safari.”

Toof Pet de Toverpet is te bestellen op www.toofpet.nl en kost als e-book 6,95, plus 15 minuten tijd om het formulier met variabelen in te vullen. Het e-book is ook te lezen op een iPad, tablet, smarthone, laptop, PC, Nintendo switch en natuurlijk op een e-reader.

 Het boek is ook zelf simpel als hard-copy te bestellen. Afhankelijk van gemaakte opmaakkeuzes kost een boek dan tussen de 12 en 30 euro. De petten zijn te koop bij Albert Heijn, Jumbo en Plus in Boxtel voor 2,99 euro. Toof Pet de Toverpet is geschreven om uit voor te lezen, of voor kinderen tot 9 jaar om zelf te lezen.