Toof Pet in Brabants Centrum

Op 5 november besteedde de lokale krant (Boxtel, Liempde, Esch) aandacht aan Toof Pet.

BOXTELAAR JETSE OFFERS BRENGT FANTASIERIJK E-BOOK UIT MET VARIABELE
ROLLEN

Volop kinderpret met een rode toverpet


JAN HERMENS

Stel, je hebt een pet. Als je die opzet, een toverspreuk uitspreekt en naar een dier kijkt, verander je in zo’n dier. Totdat je de pet afzet, dan ben je weer jezelf. Fantasie? In het kinderboek Toof Pet de Toverpet is deze droom werkelijkheid. Het wonderlijke verhaal van het bijzondere hoofddeksel komt uit de pen van Boxtelaar Jetse Offers.
In het boek figureren tal van dieren, onder andere een vlieg, een mier, een mol, een kikker en een kauw. Wie de pet draagt, kruipt even letterlijk in de huid van een van de beestjes. En kan dus een kijkje nemen in de duistere wereld van de mol, zwemmen en springen als een kikker of vliegen als een kauw. Het ene avontuur volgt op het andere. Offers: ,,Het verhaal bevat allerlei leerzame elementen, ik heb over alle dieren informatie gezocht en die op speelse wijze in mijn boek verwerkt.


VARIABELE ROLLEN

In eerste instantie schreef de auteur Toof Pet de Toverpet voor zijn kleinzoon Tijn. Offers: ,,Maar de hoofdpersoon en de bijrollen kunnen variëren. Toof is een e-book. Mensen die het bestellen, kunnen op het aanmeldformulier gegevens achterlaten, waarmee ik er een uniek, persoonlijk exemplaar van kan maken. De hoofdpersoon kan een kind zijn dat het boek voor zijn verjaardag krijgt, of vanwege een goed rapport, noem maar op. In de versie voor mijn kleinzoon ben ik degene die hem de
toverpet cadeau doet, maar die rol kan net zo goed toegeschreven worden aan een moeder, oom, vriendin of wie dan ook.”


Wie van het e-book een hardcoverversie wil hebben, kan dit zelf bestellen. Offers raadt
studentendrukwerk.nl aan, omdat het uploaden van het e-book via die website eenvoudig is en de prijs acceptabel.

Terwijl deel een deze week officieel uitkomt, denkt Offers al vooruit richting een vervolg. ,,Toof Toverpet gaat daarin op safari naar Afrika. Die omgeving biedt een enorm scala aan mogelijkheden.”
Even voelen hoe het is om de koning der dieren te zijn of misschien wel het snelste landdier ter wereld, de cheetah.


Een kinderboek vloeide nooit eerder uit Offers’ pen, maar schrijven is niet nieuw voor de Boxtelaar. ,,Ik heb verschillende boeken over commerciële vaardigheden geschreven, de serie Positief Afwijkend. Sinds 2012 gaf ik als zelfstandig ondernemer commerciële vaardigheidstrainingen.

Daarvoor werkte ik 33 jaar bij een groot IT-bedrijf. Bij een reorganisatie eind 2011 mocht ik blijven, maar ik heb ervoor gekozen voor mezelf te beginnen. Dat ging prima, maar de coronacrisis veranderde alles. Ik heb zo langzamerhand ook de leeftijd om met pensioen te gaan, maar ik ben geen man om stil te zitten en ik koesterde al heel lang de wens om een kinderboek te schrijven. Geen idee of ik dat kon, maar ik ben ermee aan de slag gegaan.”


De onderwijzeressen die hij zijn boek liet beoordelen, waren erg enthousiast, aldus Offers. ,,Ze opperden zelfs om het in te dienen voor de Kinderboekenweek. Dat lijkt me wat hoog gegrepen, maar alle positieve reacties doen me deugd.”


AANVRAGEN
Toof Pet en de Toverpet is geschikt voor kinderen die al aardig zelf kunnen lezen, maar leent zich ook als voorleesverhaal. Het aanvraagformulier is te vinden op
toofpet.nl en het e-book kost 6,95 euro + een kwartier tijd van de aanvrager.